Подаваме данъчната декларация с отстъпка до края на януари Разплащанията

...
 
Подаваме данъчната декларация с отстъпка до края на януари Разплащанията
Коментари Харесай

Таванът при плащанията в кеш остава 10 000 лв.

  Подаваме данъчната декларация с отстъпка до края на януари
Разплащанията в брой остават с таван от 10 хиляди лева Това взеха решение депутатите, откакто одобриха на второ четене измененията в Закона за налога върху добавената стойност. Те отхвърлиха предлагането на Министерски съвет кешовите разплащания да се лимитират до 5 хиляди лева

След разглеждането на предлагането в бюджетната комисия, наречено от ръководителят й Менда Стоянова „ поредна мярка за битка със сивата стопанска система ”,

кешовите разплащания за следващ
път останаха на същото равнище

Това се случи с гласовете на " Обединените патриоти ", Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Воля ". Депутатът от Българска социалистическа партия Красимир Янков упрекна ръководещите, че подвигат налозите по индиректен път с нарастване на разплащанията по банков път. Още по-далеч отиде Павел Шопов от „ Обединени патриоти ”, който непосредствено упрекна банките, че са подкрепили „ предлагането да влезе в пленарна зала ”. Менда Стоянова разяснява, че обвиняванията са безпочвени и добави, че

народните представители
не са узрели за смяната

„ Все отново депутатите съумяха да одобряват редица промени в Закона за Данък добавена стойност и Закона за акцизите, които затварят пробойни, открити от приходните организации за източване на косвени налози ”, разяснява Стоянова.

Първоначалното предложение самоосигуряващите се да подават годишна данъчна декларация единствено по електронен път отпадна. Ако обаче годишната данъчна декларация бъде подадена до 31 януари на идната година по електронен път, лицата ще употребяват отстъпка 5% върху налога за довнасяне по годишната данъчна декларация, само че не повече от 500 лева, при изискване че нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности и данъкът за довнасяне е импортиран в период до 31 януари. Предприятията ще подават декларация за дължимите

налози единствено по електронен път

в случай че задължението за подаване на декларацията поражда след 31 декември 2017 година

Принудителната административна мярка " запечатване на обект за период до един месец " ще може да се ползва и към трето лице, реши още Народно събрание. Мярката ще може да се ползва, когато все още на запечатване обектът или обектите се стопанисват от това трето лице, в случай че то е знаело или е могло да знае, че е стартирана процедура по запечатване.

В пленарна зала бяха утвърдени и промени в Търговския закон. С тях се лимитират опциите

компании със отговорности да се
прехвърлят на малоимотни

и обществено слаби жители.С поправките се дава опция на една трета от наетите лица по трудови правни отношения да подадат до съда искане за разкриване на процедура по неплатежоспособност на компанията, в която работят, в случаи, че повече от два месеца не са им изплащани заплати.

Депутатите стягат
банковия надзор

Народните представители одобриха без гласовете на Българска социалистическа партия промени в Закона за кредитните институции на първо четене. Измененията дават повече пълномощия на Българска народна банка при надзора на кредитните институции, в сходство с рекомендациите на Европейския банков орган (ЕБО).

Повишават се условията при лицензирането на банките, както и проучването на обвързваните лица при кредитирането на банки, уточни вносителят на законопроекта Менда Стоянова.

„ След апокалипсиса на КТБ е значимо надзорът да има по-голям надзор върху кредитните институции ”, аргументира се Стоянова.

По промените се въздържаха депутатите от парламентарната група на Българска социалистическа партия " За България ". Червеният народен представител Румен Гечев обоснова това решение от трибуната с това, че прекомерно бързо се одобряват промени в толкоз значими закони. Според него с измененията се дава повече пълномощия на подуправителите на Българска народна банка, а се лимитират тези на членовете на Управителния съвет. Менда Стоянова уточни, че по някои въпроси би трябвало да се внесат промени сред първо и второ четене.

Председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев изясни, че в законопроекта са отразени рекомендации на ЕБО от 14 ноември, които ще влязат в действие чак от началото на 2019 година Въпреки това той поддържа промените, само че чака промени преди второ четене. Впоследствие Менда Стоянова предложи на депутатите срокът сред първо и второ четене да бъде 5 дни.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР